Racen Kooikerhondje


Der findes mange hundebøger, der beskriver racerne. Af de bøger jeg har læst, så passer beskrivelsen fra "Aschehougs hundeleksion" allerbedst på Javo.

I "Aschehougs hundeleksion" omtales Kooikeren således:


Karakter


Dette er en livlig og venlig, modig hund, som er opmærksom og intelligent, selvbevidst og ikke ven med alle og enhver. Den gør ikke meget. Den knytter sig tæt til sin familie og kan være en god vagthund, hvis der er brug for den. Den er så følsom, at den kan være temmelig nærtagende og er derfor ikke nogen velegnet legekammarat for børn.


... medmindre hunden er vant til børn og børnene opfører sig pænt ! (Helle´s kommentar)
Opdragelse og træning


Ligesom andre hunde, skal Kooikerhondje opdrage konsekvent. Den er intelligent og lærenem, og den er derfor ikke vanskelig at opdrage. Den reagerer selv på de mindste forandringer i stemmen, og det er derfor ikke nødvendigt at behandle den hårdt, Ejeren skal dog optræde med fasthed, da hunden ellers kan blive dominerende.


Social adfærd


Den kommer godt ud af den med hunde og katte, hvis den lærer dem at kende, mens den er lille. Den er ikke ven med alle og er forbeholden over for fremmede. Derimod hilser den begejstret på familiens venner.


Motion


Den elsker at løbe og tumle sig. Den skal have mere end blot tre små ture i nabolaget hver dag. De fleste hunde af denne race elsker at svømme og apportere. De klarer sig godt ved agilityprøver, flyball og lydighedskonkurrencer


Javo - en sand vandhund
... og de dage man ikke kan komme til stranden, så er det dejligt med et soppebassin i haven !