Tollerens historie

Kilde: "www.toller-klub.dk" samt bogen "The Nova Scotia Duck Tolling Retriever" af Alison Strang og Gail MacMillian. Absolut værd at læse, hvis du interesserer dig bare lidt for tolleren.


Historie


Nova Scotia Duck Tolling Retrieveren, ofte bare kaldet Tolleren, stammer som navnet siger fra Nova Scotia halvøen i Canada.
Tollerens historie går langt tilbage i tiden, præcis hvornår det hele startede ved man ikke. Der fortælles flere historier om, hvordan racen opstod. Jeg tror mest på teorien om at Kooikeren er en forfader til tolleren. Jeg kan se utallige ligheder mellem mine 2 hunde, både i det ydre og det indre. Kooikeren har også samme formål, nemlig at lokke ænder til.
Andre historier går på at racen opstod fra flatcoated retriever, Cheasapeke Bay Retriever og Collie.

Racen eksisterede i ca. 75 år som en ren race på Nova Scotia før den blev udbredt til resten af Canada. I alle disse år gik racen under navnet Little River Duck Dog, efter Little River distriktet i Yarmouth County, hvor racen opstod. I 1945 blev racen anerkendt af den Canadiske Kennel Klub, nu under navnet Nova Scotia Duck Tolling Retriever.
Herefter begyndte så udbredelsen til resten af verden. I 1980 blev racen anerkendt af FCI.

Registreringsfortegnelser fra Canada viser, at der fra 1945 til 1985 i hele Canada blev registreret 1700 Tollere. Hvor mange der er af racen i dag, vides ikke bestemt, et gæt vil måske ligge på 6-7000 Tollere.

På et tidspunkt omkring 1960 var racen ved at uddø. Et par udholdende canadiske opdrættere formåede dog heldigvis ud fra de resterende ca. 10 Tollere at "holde liv i racen". Fra disse ca. 10 Tollere stammer alle de Tollere, der er i dag.

De første tollere i Danmark blev bragt hertil af Nete Wunsch, Kennel Tueholt og Finn Lange, Kennel Huntmaster. Hundene var "Westerlea's Red Tilly" og "Westerlea's Lucky Toller".


Formål


Tolleren blev fremavlet i forsøg på, at få en hund med de samme egenskaber, som man havde iagttaget hos MicMac indianernes hunde og hos rævene, nemlig egnskaben til at lokke nysgerrige ænder og gæs på skudhold.


Hvad er "tolling" ?


På andejagten sidder jægerne i skjul og får hunden til at lege ved vandkanten ved at smide pinde og lignende til hunden. Tolleren elsker at lege med en pind, smider den lidt op i luften, griber den, løber, hopper, og forsvinder indimellem ud af syne, når den løber tilbage til føreren. Den tykke hale vifter glad fra side til side hele tiden.

Ænder er af natur meget nysgerrige og svømmer nærmere for at se, hvad det er, der løber på stranden. Når ænderne er tæt nok på, kalder jægeren hunden til sig, rejser sig, ænderne letter og efter skuddet sendes Tolleren ud for at hente det døde eller anskudte vildt. I Canada kan det meget vel være isfyldt vand, derfor er Tollerens tykke vandafvisende pels meget vigtigt for den.


Tolleren idag


Idag bliver Tolleren sjældent brugt til jagt på denne måde, idet det er de færreste steder, det er muligt at drive denne form for jagt. Mere almindeligt er det, at Tolleren bliver brugt som "almindelig" jagthund, d.v.s. den bliver hovedsagelig brugt efter skuddet, til apportering.

De jægere som har Tollere beretter om dejlige jagt "kammerater" og pålidelige apportører, desuden har hele familien en dejlig hund.

Men Tollerens primære opgave idag, er at være en glad og livlig familiehund, som gerne deltager i alle familiens aktiviteter.