JagtfunktionsbeskrivelseJagtfunktionsbeskrivelsen er et værktøj for opdrætteren til at se om avlen går i den ønskede retning. Den består af en række momenter, hvor ejeren ikke blander sig, dvs. forholder sig helt passivt. Så ser man hvad hunden gør instinktivt.

Optimalt skal alle hvalpe i kuldet testes og i så ung en alder at indlærte færdigheder ikke spiller ind.

Jagtfunktionsbeskrivelse er opdelt i en landdel med apportering, søg og vildt-interesse, samt en vanddel med vandapportering og konkurrencesituation. Der kigges på interesse, fart, greb, hvordan bæres apporten og engagement på landdelen, og i vandet på svømmeteknik, apporteringsvillighed, og hvordan hunden optræder når andre er i vandet mht. piben, uro etc. I den danske version testes der desuden for skudreaktion.

Hele jagtfuntionsbeskrivelsen kan læses på Huntmaster's side.


Konklusion på kuldet (3 af 5 hvalpe beskrevet).


Foxie var trænet i apportering inden beskrivelsen, hvorimod Chili og Bailey er helt utrænede på dette område. Jeg var derfor meget spændt på at se om det ville gøre en forskel.

Efter beskrivelsen kan jeg se at træning gør forskellen i detaljerne, fx. om hunden ved at den skal aflevere apporten til førerens hånd, og om hunden har lært at svømme.
Men udover detaljerne, så tror jeg at beskrivelsen rammer rimelig rigtig. Det var ihvertfald nemt at se ligheden i Foxie og Baileys måde at løse opgaverne på.

Da Chili ikke var interesseret i dummien, så løste hun ingen af opgaverne. Derfor kan jeg ikke sammenligne hendes reaktioner direkte med hendes søskende.

Jeg kan dog konkludere at kombinationen Kalle/Delphi har givet:

1 hvalp som ikke umiddelbart har stort jagtpotentiale.
2 hvalpe, som har jagtpotentiale med spontan opsamling, blødt greb, meget fart, ihærdighed i søget samt vildt-interesse. Heraf svømmer den ene med god stil og den anden svømmer ikke.
2 hvalpe er endnu ikke beskrevet.

Alle de beskrevede er skudfaste, og veksler mellem helt lydløse og næsten lydløse i "ro på post". Der er dog voldsom interesse med hoppen og trækken i line under "ro på post".

Klik her for at se beskrivelsen af Kalle, hvalpenes far.
Klik her for at se beskrivelsen af Foxie.
Chili og Baileys beskrivelser kommer snarest.

Alle billeder er taget af Eigil Møller, kennel Loving Toller's. TUSIND TAK !

TolKooi's Fox In Socks, 8. september 2007, 1o mdr. gammel.


Foxie var den første som skulle beskrives. Hun var engageret i apporteringen og havde et meget hurtigt fremløb, hvor hun løb 1-2 meter forbi apporten. Hun samlede spontant og blødt op, og havde et blødt roligt greb. Hurtigt tilbageløb til mig, hvor hun afleverede apporterne til min hånd.
Alt i alt: jeg kunne ikke ønske det bedre.Hun var engageret i søget og løb ud i søget med stor fart, og denne fart holdt hun mens hun søgte ihærdigt. Hun fandt aldrig dummien, og derfor kan opsamling, tilbageløb og greb ikke beskrives.
Jeg er dog tilfreds, da hun tydeligt viste at hun huskede hvad hun ledte efter, og hun stoppede på intet tidspunkt med at søge eller spurgte efter hjælp. Farten er så høj at hun kan komme til at løbe forbi dummien, og jeg ved nu at det er her indsatsen i søg-træningen skal være.

Hun løb ud til vildtet og snusede til det (kun én toller i DK har indtil videre samlet vildtet op, så Foxies reaktion er som gennemsnittet).

Hun samarbejdede (omend modvilligt) ved vandet, og hun gik roligt i vandet og havde en god svømmestil. Begge apporter blev taget spontant og afleveret til min hånd.
Igen: jeg kunne ikke ønske det bedre.I ro på post skal hunden se på mens en anden hund laver 2 vandapporteringer, og Foxie var meget interesseret: hoppede og trak i snoren. Men der var næsten ingen vokalisering, kun enkelte pib og et bjæf.
Det er jeg yderst tilfreds med, da gennemsnittet af tollere skriger højt i denne situation !

Hun var skudfast.

TolKooi's Fire Hot Chili, 8. september 2007, 1o mdr. gammel.


Chili startede beskrivelsen ved at være interesseret i hvad kasteren lavede, men da hun finder dummien får hun bekræftet sin mistanke: "Det er blot en kedelig orange dummy". Hun samlede ikke op, og hun havde ingen interesse i næste forsøg på apportering. Her løb hun istedet ud til publikum.
Hun var heller ikke interesset i at finde dummien i søget og kom aldrig igang.
Hun havde vildtinteresse.I vandarbejdet var hun interesseret i dummien, men svømmede ikke.
Til gengæld var hun rolig i "ro på post" og havde næsten ingen vokalisering.

Hun var skudfast.
Hvis du undrer dig over at der er billeder af en apporterende og svømmende Chili til trods for at beskrivelsen siger hun ikke apporterede, så skyldes det at hun apporterede da Anette efterfølgende legede med dummien.)

TolKooi's Funny Pascal, 8. september 2007, 1o mdr. gammel.


Bailey har ikke været trænet i apportering eller lignende, og jeg var meget spændt på at se hans reaktion. Som hvalp ville han gerne lege, men var ret doven anlagt.

Dovenskaben er helt klart væk !

Bailey var ret ukoncentreret under kastet af dummien og holdt istedet øje med publikum og en labrador et stykke væk. Han så derfor ikke dummien blive kastet, men løb alligevel i den rigtig retning og fandt dummien. Han samlede spontant op, dog med et løst greb. Han løb cirka halvvejs tilbage og lagde så dummien.
I næste forsøg var han igen ukoncentreret og så ikke kastet, men løb igen ud og apporterede dummien. Denne gang løb han næsten helt ind til føreren.

Jeg var positivt overrasket over at se en utrænet hund løse opgaven på denne måde.I søget var han igen ukoncentreret og ser ikke kastet, men løber i fuld fart ind i søgeområdet og søger ihærdigt i høj fart. Da han vil søge hjælp hos sin fører kan han ikke finde hende, og leder hos publikum indtil han får øje på hende. Dummien findes ikke og derfor kan opsamling, greb og tilbageløb ikke beskrives.
Han har præcist samme søgemønster som Foxie og jeg kan tydeligt genkende det fra Delphi. Sjovt.

Ved vildtet var han igen ukoncentreret og ser ikke vildtet falde. Han løber ud og bliver overrasket over at finde anden, men viser interesse.

Han var meget interesseret i dummien ved vandet, men svømmer ikke helt ud til dummien.
Til gengæld var han HELT LYDLØS i "ro på post" !!

Han var skudfast.